Salam…..dah hampir seminggu saya tak update status. Tangan
nie dah beku nak menaip. Hati nie dah rindu dekat blog nie. Bukan apa. Baru
start kije.penatlah kononnya.tadi balik kije je pi lah kedapur.mak pon apa lagi
hidangkan resepi turun temurun dia lah. Fuhhh sedap….resepi niee dah ramai
orang minta. Dah ada orang buat berniaga lagi….saya x tahu lah kalau orang lain
tahu resepi niee. Tapi yang saya tahu resepi niee mak saya dapat dari nenek n
nenek dapat dari monyang saya yang berasal dari Pakistan. Malas nak cerita..
now saya terus bagi resepi nie. Selamat mencuba
Tembikai
Potong dadu…besar ke kecik ke..ikot korang lah…asalkan
sedapp dimakan…kuantiti??lagi banyak lagi sedapp.sebab tembikai nie mempunyai
manisan istimewa yang sangat sesuai untuk resepi nie.lagipon, Negara kita nikan
panas, so, tembikai boleh decreasekan kita punye suhu..so, x de lah demam nnti
kan…makan buah bnyak2 pon pntg untuk kulit tau..nak cantik??nak hensemm??makan
buah bnyak2 k..
Cendol
Cendol ni..kalo korang rajin boleh lah buat sendiri..tapi
kalo bz mcm prdana menteri tuy..bolehlah beli yg siap dah..kat pasar raya mane2
pon ade..harga die pon murah je..:P..hikhikhik..saya taulah kome2 semua ni pemalas kan..nyway, cara
nak buat cendol ni senang je..Cuma perlukan tepung beras, lepastu masukkan air
dan daun pandan..pastu kacaulah bagi sebati…n guna lah acuan dia nak bagi bntok
bulat2 pnjg tu…nak resepi lagi lanjut..search je tutorial cara nak buat cendol
Lenkong..
Fuhhh..mnde ni nmpak je hitam..tapi rase die..tuhan je yg tahu..boleh
termimpi2 mlm kalo sekali mkn..kalo x caye..try yek…potong je dadu..ikot cita
rasa masing2…kalo korang nak buat bntok bulat ke pyramid ke..boleyh
je..hikhikhikhik
Bahan2 tambahan :
Nata de coco, buah kabung, sagu, biji selasih
Cara nak buat:
Masukkan saja semua bahan diatas dalam satu mangkuk yg
besar..masukkan susu pekat..brand ape pon xpe.ikot bajet duit korang lah..kalo
nak jimat beli lah brand yg satu Malaysia punyerr tu…lepas tu, masukkan sirap.
Tapi jangan masukkan bnyak sangat..lebih kurang macam nak buat air bandung gitu
je..u oll..try lahh..dijamin sedapp..menjilat jari, pinggan, mangkuk..semua
boleh jilat kalo x cukop jari..jari kaki pon boleh..;p..
Penghargaan
Resepi ni akak saya faizah yang tulis.dia adalah pewaris
seterusnya kononnyalah. Saya x pandai
pon hahhahahaa…tapi kalau nak Tanya boleh je. Just chatbox..nanti saya sampai
kan kat dia
Wahhh... sedapnye! terliur laa.. Pos kat sini skit..
ReplyDeleteya Allah, sedap nye. rindu ok, nak makan cendol T^T
ReplyDeleteMasyaAllah.. Sedapnye!!!!! Terliur ena melihatnyew.. Ya Allah!!!.. Nk blaja jugalah...
ReplyDelete