tolong click untuk bagi saya jutawan

Saturday, 7 April 2012

CENDOL FAIZAH


Salam…..dah hampir seminggu saya tak update status. Tangan nie dah beku nak menaip. Hati nie dah rindu dekat blog nie. Bukan apa. Baru start kije.penatlah kononnya.tadi balik kije je pi lah kedapur.mak pon apa lagi hidangkan resepi turun temurun dia lah. Fuhhh sedap….resepi niee dah ramai orang minta. Dah ada orang buat berniaga lagi….saya x tahu lah kalau orang lain tahu resepi niee. Tapi yang saya tahu resepi niee mak saya dapat dari nenek n nenek dapat dari monyang saya yang berasal dari Pakistan. Malas nak cerita.. now saya terus bagi resepi nie. Selamat mencuba



Tembikai

Potong dadu…besar ke kecik ke..ikot korang lah…asalkan sedapp dimakan…kuantiti??lagi banyak lagi sedapp.sebab tembikai nie mempunyai manisan istimewa yang sangat sesuai untuk resepi nie.lagipon, Negara kita nikan panas, so, tembikai boleh decreasekan kita punye suhu..so, x de lah demam nnti kan…makan buah bnyak2 pon pntg untuk kulit tau..nak cantik??nak hensemm??makan buah bnyak2 k..

Cendol

Cendol ni..kalo korang rajin boleh lah buat sendiri..tapi kalo bz mcm prdana menteri tuy..bolehlah beli yg siap dah..kat pasar raya mane2 pon ade..harga die pon murah je..:P..hikhikhik..saya  taulah kome2 semua ni pemalas kan..nyway, cara nak buat cendol ni senang je..Cuma perlukan tepung beras, lepastu masukkan air dan daun pandan..pastu kacaulah bagi sebati…n guna lah acuan dia nak bagi bntok bulat2 pnjg tu…nak resepi lagi lanjut..search je tutorial cara nak buat cendol

Lenkong..

Fuhhh..mnde ni nmpak je hitam..tapi rase die..tuhan je yg tahu..boleh termimpi2 mlm kalo sekali mkn..kalo x caye..try yek…potong je dadu..ikot cita rasa masing2…kalo korang nak buat bntok bulat ke pyramid ke..boleyh je..hikhikhikhik

Bahan2 tambahan :

Nata de coco, buah kabung, sagu, biji selasih

Cara nak buat:

Masukkan saja semua bahan diatas dalam satu mangkuk yg besar..masukkan susu pekat..brand ape pon xpe.ikot bajet duit korang lah..kalo nak jimat beli lah brand yg satu Malaysia punyerr tu…lepas tu, masukkan sirap. Tapi jangan masukkan bnyak sangat..lebih kurang macam nak buat air bandung gitu je..u oll..try lahh..dijamin sedapp..menjilat jari, pinggan, mangkuk..semua boleh jilat kalo x cukop jari..jari kaki pon boleh..;p..

Penghargaan

Resepi ni akak saya faizah yang tulis.dia adalah pewaris seterusnya kononnyalah.  Saya x pandai pon hahhahahaa…tapi kalau nak Tanya boleh je. Just chatbox..nanti saya sampai kan kat dia


3 comments:

  1. Wahhh... sedapnye! terliur laa.. Pos kat sini skit..

    ReplyDelete
  2. ya Allah, sedap nye. rindu ok, nak makan cendol T^T

    ReplyDelete
  3. MasyaAllah.. Sedapnye!!!!! Terliur ena melihatnyew.. Ya Allah!!!.. Nk blaja jugalah...

    ReplyDelete