tolong click untuk bagi saya jutawan

Thursday, 16 August 2012

derita seorang kanak-kanak malang

salam. mari dengar celoteh di kedai kopi ini...

jika kita mengejar dunia nescaya maka hilanglah akhirat.... jika kita terlalu mengejar si pintar maka akan bertimbun lah si bebal....begitulah ceritanya disini. realiti dunia...di mana-mana sahaja.. pada bila -bila masa sahaja. selalu golongan yang cerdik selalu ditekankan lagi. agar terus cerdik dan dipandang masyarakat..apakah nasib si corot pula?????? apakah diskriminasi ini wajar diletakkan kepada mereka????? atau kamu semua punya target untuk menjadikan mereka kuli kamu di suatu hari nanti????

c


jika kita melihat fenomena ini di sekolah-sekolah. sungguh jelas malah bersinar-sinar buktinya. si cerdik diberikan guru-guru yang hebat.. si cerdik juga diberikan kem motivasi dan perbagai jenis kem lagi. yang terkejotnya hampir semua kem adalah FREE!!!!. si cerdik juga dihadiahkan kelas-kelas excell " kelas untuk mereka yang cerdik". tidak itu sahaja, kelas tambahan juga diberikan kepada mereka mengikut gred mereka sendiri. bertambahnya lagi ketidak adilah apabila mereka yang corot ini hanya diajar untuk LULUS bukannya mendapat keputusan cermelang... sedih dan pilu berbuak- buak di kamar hati ini.


mengapakah situasi ini terjadi. kenapa kanak-kanak corot ini terlalu di didkriminasi??. adakah dia telah bersalah kepada dunia. adakah mereka dijadikan sasaran sebagai kuli???.. sedar atau tidak hak mereka telah kita semua ragut. ragut dengan sungguh kejam..mereka yang sepatutnya masih punya peluang tapi telah ditutup dengan fana dunia ini.pandangan kanak-kanak kelas corot juga berbeza dari kelas hadapan dari segelintir manyarakat. mereka yang corot ini lah di anggap pemusnah bangsa. mereka ini jugalah dianggap kanak-kanak nakal. mereka ini juga lah selalu dituduh pabila kes curi mencuri berlaku .... masihkah kamu tidak dapat melihat bahawa mereka ini direjam dari pelbagai posisi.???... dijatuhkan dari segala pembangunan??

sebenarnya bukan sikap ini yang ingin mereka tanamkan di dalam diri. bukan juga kelakuan ini yang ingin mereka jungjung. bukan juga cita-cita ini yang menjadi impian mereka. ini kerana mereka masih punya hati. mereka masih digelar manusia berakal. mereka masih punya titisan air mata.kenapa kita tidak selidik hingga ke akar umbi sebelum menjatuhnkan hukuman tidak berasas ini???? sebab kamu semua malas!!! sebab kamu semua hanya mampu menghukum!!!! sebab kamu semua tidak punya akal!!!. marah??? bengang??? mahu maki saya??? dipersilakan jika ia mampu menbuka mata kamu!!! dipersilakan jika ia mampu mengubah hidup mereka!! saya terima... saya juga gembira. mari kita selidik hingga ke dasar.

Rumah antara salah satu tempat mengapah mereka menjadi MAKHLUK KEJAM ini. apabila senantiasa dididik dengan kekasaran oleh ibu bapa. pabila selalu di maki di pukul di hina di herdik malah di ludah oleh ibu bapa tidak mungkin seorang kanak-kanak ini mampu keluar dari gelora dunia. tidak mungkin seorang kanak-kanak mampu lari pengaruh buruk ini. jadi mereka menbawa kekejaman ini ke sekolah dan keserata dunia.. masihkah salah mereka yang kamu ingin nobatkan???? adakah ia tahu itu salah sedangkan mereka melalui situasi sedemikian sepanjang masa.


Tidak pula kita sedar seseorang kanak-kanak lemas di dalam asap rokok bapa mereka sejak di dalam kandungan lagi. tidak pula mata anak- anak ini berdosa apabila melihat bapa-bapa mereka menangih dadah di halaman rumah.. dapatkah anak-anak ini berfikir bahawa seorang isteri yang dipukul suami bertubi-tubi itu bukanlah sesuatu mainan???.. mereka telah terjatuh di dalam golongan yang salah. tidaklah sesenang jalan penyelesaian di dalam karangan cerita. mereka terpaksa melaluli hari-hari yang berbeza dengan kita semua... kanak-kanak malang ini bukanlah sahaja malang nasibnya di rumah. mereka keluar dengan dihina masyarakat dunia ... kelakuannya di anggap perosak masyarat. tidak kesiankah kamu kepada mereka bernasib malang ini????

Kamu mahu MENBELA MEREKA?? penahkah terlintas di hati kamu untuk menbantu mereka???? penahkah kamu terfikir untuk mengubah nasib mereka??? pernahkan kamu ingin mereka menjadi seperti kamu malah lebih baik dari kamu???... sejujurnya kita perlu menbantu mereka. kita perlu berlaku adil kepada mereka. kita perlulah adil kepada dunia. kerana kita masih manusia. kita masih berakal...

jadi dikesempatan bual ramadan ini mari lah kita sedarkan diri kita yang hina ini. marilah kita berubah.. kita tidak punya hak ke atas kezaliman dunia. ingatlah apakah nasib anak- anak kita nanti. adakah ia sebaik nasib kita??? jadi jangan malas untuk menbantu mereka yang memerlukan agar nasib anak kita juga dapat dibantu.

 kembalikanlah senyuman mereka. kembalikanlah kebahagian mereka. kembalikan juga masa depan mereka.

No comments:

Post a Comment